Как да организираме бебешко парти

Какво е “Baby shower” и от къде идва

 

Бебешкото парти или “baby shower” напоследък набира все по-голяма популярност у нас. За разлика от “Бебешката погача”, с която много хора го сравняват, Бебешкото парти се провежда още преди малкото създание да се е появило на бял свят. Именно това е и причината, която провокира разни предразсъдъци в някои хора, които не одобряват организирането на такова празненство. Въпреки всичко обаче, това събитие не е нещо ново, напротив, историята му започва много назад във времето. Още по времето на Древните гърци и Египтяните такива ритуали са се провеждали, разбира се не във вида, в който ги познаваме ние, но все пак идеята е била същата, а именно – да се изкъпят майката и бебето в подаръци. След Първата и Втората Световна война, организирането на подобно събитие се разпространило широко в някои страни, тъй като по този начин близките на младите родители имали възможност да им помогнат финансово предвид икономическите затруднения породени от войната. Така с течение на времето Бебешкото парти се е превърнало в традиция в много страни, а напоследък и у нас все повече хора организират за свои близки или приятели такова празненство.

От къде да започнем, когато ни предстои Бебешко парти

Ако ви предстои да организирате Бебешко парти първото нещо, което трябва да направите е да определите дата. Добре е разбира се да се консултирате с бъдещата майка. Обикновено най-подходящото време е 4 до 6 седмици преди датата, на която се очаква да се появи бебчо. Не е много добра идея да насрочвате празненството за  късно във времето първо, защото мъничето може да ви изненада по-рано, от колкото го очаквате и второ, защото на бъдещата майка в този период вече няма да ѝ е много комфортно и ще се загуби смисълът, а именно да се забавлява и да запази един приятен спомен.

Следващото нещо, с което трябва да се заемете е списъкът с гостите. По този въпрос също ви съветвам да се консултирате с майката. Дори и да сте най-близкият ѝ човек, това събитие е именно за нея и е важно тя да се чувства добре в компанията на гостите си. Обикновено на бебешкото парти присъстват само жени.

Много е важно и да определите бюджет за партито, тъй като това ще бъде едно от нещата, които ще играят роля при избора на място, храна, украса, игри и т.н.

След като вече имате точен брой на гостите можете да пристъпите към избора на място. Тази точка също е добре да бъде обсъдена с майката, защото все пак може да не се чувства много комфортно да пътува или пък да седи дълго време на стол в някое заведение. Ако все пак тя няма претенции за мястото и нещата са във ваши ръце, освен бюджета, който сте определили, вземете предвид и следните неща:

Ако сте решили да празнувате в дома на бъдещата майка:

  • самата тя ще се чувства най-удобно там
  • ще разполагате с повече време за декориране, тъй като в повечето заведенията ви позволяват да               поставяте украсата 1-2 часа преди резервацията
  • ще сте малко по-затруднени със самата декорация, тъй като обикновено вкъщи е по-тясно, има много             мебели и всякакви вещи (статуетки, снимки, книги), които до някъде пречат да се открои самата декорация или най-малкото ще трябва да се съобразите с всички цветове и стил на интериора, за да се получи нещо красиво

Ако сте решили да празнувате в заведение:

  • Ако времето го позволява, градинското парти е винаги добър избор, все пак какво по-хубаво от това да празнувате на въздух под слънцето с приятели
  • Няма да ви се налага да мислите за приготвяне на храна или осигуряване на кетъринг
  • Можете да изберете по-просторно заведение със семпъл интериор, което ще ви позволи по-голяма свобода при избора на декорация
  • Някои заведения имат и налична декорация, която можете да използвате като допълнение към вашата
  • Местоположението на заведението е добре да е близо до дома на майката, тъй като едва ли ще ѝ бъде приятно и комфортно да пътува 30-40 мин за да стигне до своето парти 🙂
  • Финансовата част е най-големият минус. Ако сте се спрели на варианта партито да бъде в заведение ще трябва да отделите по-голям бюджет

След гостите и мястото идва ред и на списъка с подаръци. Все пак това е основната идея на самото парти 🙂 Когато се появи малкото човече, родителите ще имат нужда от един куп неща, с които ще трябва вече да са се снабдили,  затова цялата идея на Бебешкото парти, освен забавление и скъп спомен за майката, е и всички близки да ѝ поднесат своите подаръци още преди да се е родило мъничето. Помолете бъдещата майка да изготви списък с всички неща, които ще и бъдат необходими, и с които все още не се е сдобила. Нека включи всички неща от най-дребните  до най-големите, все пак винаги има опция няколко човека да се комбинират и да ѝ подарят креватчето например или количка, а и така гостите ще имат по-голям избор 🙂

След като сте уточнили тези основни неща можете да оставите бъдещата майка на спокойствие и да поемете всичко в свои ръце 🙂

Ако бюджетът ви го позволява, помислете за покани за гостите. Цените на поканите варират в мнооого широк диапазон, така че и с по-ограничен бюджет ще можете да си позволите покани. Ако все пак сте разпределили бюджета за други детайли, винаги можете да разпратите покани по електронен път (e-mail, messenger и т.н.). Заедно с поканите разпратете и списъка с подаръци. Уточнете с всеки гост на какво се спрял от списъка, за да няма дублиране на подаръци 🙂 помолете гостите да ви потвърдят присъствие си поне 2 седмици преди партито, особено ако ще го организирате в заведение.

А сега към самото парти 🙂

Има няколко неща, за които да помислите – храна, украса и игри.

Храната

Включете в менюто всякакви сладки изкушения, освен всичко друго те могат да послужат и като допълнение на украсата. Всичко друго, което ще включите в менюто е изцяло по ваш избор и все пак смятам, че ако заложите на всякакъв вид хапки, няма да сбъркате.

Украса

Вида на украсата зависи от бюджета, с който разполагате. Цените и тук варират много, така че дори и бюджета ви за декорация да е по-свит, ще успеете да внесете празничен дух. Ако имате нужда от идеи, можете да разгледате снимките в нашите проекти за бебешко парти или да се свържете с нас и ние ще се постараем да ви предложим и изготвим най-красивата украса за вашия празник.

Игри

Украсата е важен елемент, който ще допринесе за празничното настроение на гостите, но все пак, за да задържите това настроение по време на цялото празненство е добре да включите и игри и награди. Ето и няколко идеи за игри:

Бебебешко бинго

Всеки гост получава една бинго карта с празни квадратчета, в които трябва да напише подаръците, които смята, че бъдещата майка ще получи. Когато започне отварянето на подаръците, гостите отбелязват тези подаръци, които са познали. Печели този, който има съвпадение на цял ред по хоризонтала, вертикала или диагонала.
 

Какво има в памперса

Много весела игра 🙂 Трябват ви няколко памперса и торбички, в които да сложите по един от памперсите. Набавете си различни видове бебешки пюрета и във всеки памперс сложете по малко пюре (във всеки памперс трябва да има различен вид пюре). Всеки гост трябва да опита с пръст пюрето от всеки памперс и да отгатне какво е. Този, който успее да познае най-много пюрета, печели.

Познай бебето

Помолете предварително всички гости да донесат на партито своя бебешка снимка. Закачете снимките на дъска или ако имате подходящо табло. Бъдещата майка трябва да се опита да познае кой кое бебе е.

Какво има в плика

Снабдете се с бебешки нещица (биберон, лигавник, шапка, гумено пате, дрънкалка и каквото друго се сетите). Поставете всички неща в голям плик и всеки от гостите трябва само с опипване (без да гледа в плика) да познае какво има вътре. Този, който познае най-много неща, печели награда, а плика с всички бебешки нещица остава за майката.

Ако искате да ви дадем идеи и за други забавни игри се свържете с нас.

Ние можем да ви помогнем с изработването на всяка една игра без вие да се ангажирате с избор на дрънкалки, изработване на торбички, карти и т.н.

Не забравяйте да подготвите и различни награди за победителите от игрите. Наградите могат да бъдат нещо малко и символично, което да им остане за спомен от празненството.

Ако вие организирате бебешко парти е добре предварително да си направите график как да протече празненството (отваряне на подаръци и игри), така че да не оставяте вашите гости да скучаят, но и да има време за забавни разговори между игрите.

Надявам се всички тези съвети да ви бъдат полезни и ако имате нужда от съдействие с поканите, декорацията, подаръците или игрите, не се колебайте да ни потърсите.

Желаем ви много забавни и запомнящи се бебешки партита.

 

Leave a Reply